Zelf een zaak starten lijkt een moeilijke taak. Velen willen het proberen, maar laten zich ontmoedigen door de doemscenario's die iedereen hun voorspiegelt. Niet alleen lijkt het alsof iedereen denkt dat beginnen in bijberoep een bijna onmogelijke administratieve opdracht is, veelal wordt er ook verteld dat de boekhouding enkel kan gebeuren door een dure boekhouder.
Niets is minder waar. Op deze pagina staat de samenvatting over hoe je start als zelfstandige in bijberoep. Je zal zien dat je er wel iets voor moet doen, maar dat valt allemaal heel goed mee.
Wat betreft de boekhouding kan je gebruik maken van onder andere FCTR. We doen er alles aan om het zo eenvoudig mogelijk te maken.
1. De voorwaarden
Alvorens je start, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. In veel gevallen zal dat al in orde zijn, al kan het ook heel nuttig zijn om een korte avondcursus bedrijfsbeheer te volgen. Aan jou de keuze.
Voor een bijberoep komt daar nog een extra voorwaarde bij, je moet namelijk een hoofdberoep hebben.
De exacte regels vind je op de portaalsite van België, maar als je voltijds wordt betaald door een werkgever ben je in orde.
2. Het ondernemingsloket
De eerste stap die je zal zetten om je zaak te starten is die naar het ondernemingsloket. De keuze is ruim, maar allemaal staan ze klaar om je te helpen en begeleiden bij het starten van je zaak.
3. De bank
Een financiële rekening voor je bedrijf in bijberoep is onmisbaar. Niet alleen kan je zo een duidelijke scheiding maken tussen privé en bedrijfsvermogen, maar je kan ook eenvoudig zien of je winst of verlies maakt.
4. Het sociaal verzekeringsfonds
België zou België niet zijn, als niet een deel van je inkomen terugvloeit naar de sociale zekerheid. Of je dit nu goed vindt of niet, mag je zelf uitmaken. Het is in ieder geval een verplichting. Het ondernemingsloket zal je in vele gevallen een voorstel doen voor aansluiten bij hun sociaal verzekeringsfonds.
5. De BTW aangifte
Als laatste stap voor het opstarten van je zaak moet je het BTW nummer van je bedrijf laten activeren bij de BTW controle.
Na deze 5 stappen ben je volledig klaar om te starten met je onderneming. De gelinkte artikels geven je wat meer details, maar als je alles rustig 1 voor 1 afhandelt ben je snel van start.
Veel succes.